De Rosa racefietsen

De De Rosa Idol is een echte alleskunner van een racefiets. De geometrie biedt genoeg comfort voor lange dagen in het zadel, de stijve constructie houdt de fiets levendig en stabiel door de bochten en dankzij de de druppelvormige buizen en de weggewerkte, interne kabels is deze racefiets ook nog aerodynamisch.

Maar een racefiets kies je ook met het hart; zaken als stijfheid zijn natuurlijk belangrijk, maar het gevoel op de fiets moet goed zijn en je moet er een beetje verliefd op worden. Dat zit bij De Rosa altijd wel goed.

De Rosa maakt racefietsen om verliefd op te worden.

De geschiedenis van De Rosa

In de bruisende naoorlogse periode werd in 1953 in een voorstad van Milaan, Cicli de Rosa opgericht.

De inmiddels overleden oprichter Ugo de Rosa begon zijn carrière in het professionele wielrennen als mecanicien, maar startte al snel met het fabriceren van frames.

Ugo werd door coureurs geroemd om zijn innovatie in geometrieën en vanaf de jaren 60 bouwt hij voor diverse profrenners waaronder Eddy Merckx en Francesco Moser de op maat gemaakte racefiets. De in maart 2023 overleden Ugo is tot op hoge leeftijd dagelijks in het atelier te vinden geweest.

Naast de passie voor techniek was er de constante studie naar materiaal. Zo zien we in de collectie verschillende materialen. De Rosa voegde als een van de eerste titanium toe aan de collectie. Later volgde aluminium en carbon.

De liefde voor het vak is overgedragen van vader op zoon en opvolging vanuit de derde generatie heeft zich al aangediend met kleinzonen die inmiddels ook in dit mooie familiebedrijf werken.

Sensa Fiori mountainbike

Ik word vroeg wakker en ga fietsen, verlaten wegen en een gevoel van vrede, het soort waardoor je uit het diepst van je ziel van fietsen houdt.
Plots is er een autobestuurder, de enige die naast me in de straten van een klein stadje in Brianza aanwezig is. Met een niet al te vriendelijke houding die in schril contrast staat met de rust van het moment, wendt hij zich huilend in het lokale dialect tot mij: ‘Ué ti, t’ho minga vist…ge vor respect per touc’ (hey jij… Ik heb je niet gezien, we hebben respect voor iedereen nodig) en verdwijnt, mopperend in zichzelf.

Zijn houding verbaast me niet, maar de zin maakt indruk op me en maakt iets in me los. ik reflecteer. Als fietser heb ik de plicht om gezien te worden en respect is nodig voor iedereen zoals ik, het heilige respect voor alle fietsers, die zich deugdzaam en oprecht gedragen, die opvallen… om geen doelwit te zijn in de verkeersjungle.

Als zakenman vergelijk ik mezelf met de mijne… hoe kan ik een idee, een gedachte, omzetten in een iconisch product? En zo ontstond de hoge zichtbaarheidskledinglijn, toegewijd aan degenen die gezien willen worden, gerespecteerd willen worden, DE ROSA: RESPECT VOOR ALLE FIETSERS. Ik noem het simpelweg RESPECT”.

Cristiano De Rosa